https://foto.roderik.sk

Určite to všetci, čo pracujete s deťmi, dobre poznáte. Sú dni, keď nás práca nesmierne baví, sršíme nápadmi a energiou, dokážeme vymyslieť zábavnú hru z ničoho behom 5 sekúnd a stretnutia či hodiny utečú ako divoká voda. A potom sú také dni, kedy pomaly veslujeme k cieľu po pokojnej hladine či niekedy aj proti prúdu. Čas sa vlečie, hladina energie je nízko a zábavný vír v nedohľadne. Vtedy rada otvorím skriňu a vytiahnem z nej nejakú hotovú a overenú hru.

Niektorým by sa možno pri pohľade na moje preplnené police zdalo, že takýchto hier mám dosť. No v tomto prípade u mňa jednoznačne platí: „čím viac, tým lepšie“. Mám niekoľko naozaj výborných hier s podarenými obrázkami, v kvalitnom prevedení a v peknom balení. No väčšinu tvoria tie vyrobené po večeroch doma, s obrázkami stiahnutými z internetu, vytlačené a zalaminované (aká som len vďačná za dostupnosť domácich laminovačiek ?).

Už dlho predlho som rozmýšľala, že by bolo super dať niektorým týmto hrám pekný šat a ponúknuť ich pre všetkých. Aby si ich mohli pridať do zbierky tých hotových a overených. Len som nevedela ako na to – kde nájsť šikovného ilustrátora či ilustrátorku, ako urobiť grafiku, kde to celé vytlačiť. Otázok bolo dosť a ja som netušila, z ktorej strany začať. No potom sa toho chytili Janka a Katka s ich skúsenosťami s tvorbou  a vydávaním terapeutických kariet. A ilustrátorka Mgr. art. Dáška Klapitová.

A tak vznikla Lada. Lada, dievčatko, čo rado hľadá. Zábavná hra, pri ktorej si deti okrem výslovnosti precvičia pozornosť, pamäť a slovnú zásobu. S Ladou sa dá zabaviť na veľa spôsobov. Či už tradične pri hre na postreh, ktorú určite všetci poznáte alebo niektorou z iných aktivít, ktoré sme pre vás napísali do príručky. Dnu alebo aj von. Na logopédii, v škôlke, doma aj na návšteve u starých rodičov.

Zatiaľ môžete s Ladou trénovať hlásku Š, no v tlačiarni sa už chystá aj Lada hľadá R, po ktorej budú nasledovať ďalšie. My sa už na ne veľmi tešíme a veríme, že aj vy. Prajeme vám príjemnú zábavu a veľa krásnych chvíľ strávených v hrách.  

https://foto.roderik.sk

Autorka hry a článku: Mgr. Zuzana Jágerčíková, logopedička, fotografia: Roderik Kučavík